Tiroid hastalıkları riski kadınlarda 10 kat daha fazla
Tiroid Hastalıkları ve Belirtileri
İstanbul’da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tiroid hastalıklarının farklı belirtilerle kendini gösterebileceğini belirtti. Tiroid bezinin aşırı çalışmasının belirtileri arasında çarpıntı, terleme, sıcak basması, anksiyete, uyku sorunları, titreme, adet düzensizlikleri ve hızlı bağırsak hareketleri gibi durumlar bulunurken, az çalışması durumunda ise kilo artışı, halsizlik, depresyon, cilt kuruluğu, kabızlık ve ses kısıklığı gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Tiroid bezinin iltihaplanması boyun ağrısına veya hassasiyete yol açabilirken, nodül veya guatr varlığında ise boyun şişliği, nefes darlığı, yutma zorluğu, ses değişikliği ve ağrı gibi sorunlar görülebilmektedir.
Prof. Dr. Emre, tiroid rahatsızlıklarının çoğunda cerrahi müdahaleye gerek olmadığını ancak biyopsi sonucunda tiroid kanseri varlığı veya şüphesi durumunda tiroid bezinin alınabileceğini ifade etti. Büyük guatr durumlarında, tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının alınabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Emre, cerrahi tedavinin tiroid bezi hastalığının tipine göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.
Geçici Ses Kısıklığı ve Diğer Komplikasyonlar
Tiroid cerrahisi sonrasında geçici ses kısıklığının yüzde 1-10 oranında görülebileceğini paylaşan Prof. Dr. Ali Uğur Emre, tecrübeli bir cerrahın ve kullanılan sinir monitorizasyon sistemlerinin ses kısıklığı riskini azaltabileceğini ifade etti. Tiroid ameliyatı sonrası kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1 civarında olduğunu belirten Emre, cerrahi sonrası kalsiyum düşüklüğüne bağlı sorunların çoğunlukla normale dönebileceğini ancak bazı durumlarda ek takviyelerin gerekebileceğini söyledi.
Prof. Dr. Emre, tiroid ameliyatının en önemli komplikasyonlarının kanama, ses kısıklığı ve kalsiyum düşüklüğü olduğunu belirtti. Kalsiyum düşüklüğünün, paratiroid bezlerin cerrahi sırasında etkilenmesi sonucu ortaya çıkabileceğini dile getiren Emre, sinirlerin zarar görmesi durumunda geçici veya kalıcı ses kısıklığına yol açabileceğini ancak genellikle bu durumun 6 ay içinde normale dönebileceğini belirtti.