Apple vizyonu: Intel çöktü, TSMC hayat buldu

Bugün yonga döküm sektöründe TSMC, 800 milyar dolara yaklaşan piyasa değeri ile açık ara önde. TSMC, döküm sektörünün en değerli firması konumunda.

Apple ve TSMC İş Birliği

Tabii ki TSMC’nin bu başarısı tırnaklarıyla kazınarak elde edildi, ancak yıllar önce atılan kritik bir adım belki de bugünkü başarının temelini atmıştı. TSMC’nin kurucusu Dr. Morris Chang’ın Apple CEO’su Tim Cook ile yaptığı görüşme bu adımdan biriydi.

Apple, uzun bir süre Samsung tarafından tasarlanan yongaları iPhone, iPad ve iPod cihazlarında kullanmıştı. Ancak Apple, Apple A7 yonga seti ile kendi tasarımlarını kullanmaya başladı ve bu da yongalar için döküm yapacak bir partner arayışını ortaya çıkardı.

2013 yılında Apple A7 yonga setine geçerken, Apple çok önce döküm firmaları ile görüşmelere başlamıştı. O dönemde liderlik mücadelesi veren Intel ve Samsung’a rakip olarak yükselen TSMC de şansını denemek istiyor.

Ancak Apple A7 tamamen Samsung tarafından üretilmişti, Apple A8 ise Samsung ve TSMC iş birliği ile üretildi. Daha sonra Apple, tüm üretimi TSMC’ye yönlendirdi ve TSMC’nin gelirinin yüzde 25-30’u Apple’dan geldi. TSMC, diğer sektörlerde de büyük müşteriler kazandı ve bugün çok önemli bir konuma ulaştı.

Morris Chang, Apple döküm ortağı ararken Tim Cook ile bir görüşme yaptığını anlatıyor. 2011-2012 yıllarında, Chang ilk olarak Apple operasyon şefi Jeff Williams ile Tayvan’da buluştu. Bu toplantıda Foxconn kurucusu Terry Gou’nun eşi tarafından büyük destek gördü.

Williams, Intel ile döküm anlaşması hazırlıklarında olduklarını söylediğinde Chang, ABD’ye gitmeye karar verdi. Bu kez Apple CEO’su Tim Cook ile bir toplantı gerçekleştirdi. Cook, Intel’in döküm verimliliğini beğenmediklerini ve net bir karar verilmediğini dile getirdi.

Bu görüşmelerin ardından, 2014 yılında TSMC, Apple’dan ilk ihalesini aldı. Bu olay TSMC için bir dönüm noktasıydı. 2013’te Intel’in piyasa değeri 128 milyar dolar iken, TSMC’nin piyasa değeri 91 milyar dolardı. Bugün ise TSMC’nin 790 milyar dolar değeri varken Intel 103 milyar dolara geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir