Özhaseki:“40 milyarlık krediyi deprem bölgesine harcadık”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde kentsel dönüşüm konuşunda hiçbir destek olmadığını, aksine köstek niteliğinde uygulamaların bulunduğunu ifade eden Özhaseki, o dönem 50’den fazla mahalledeki gecekonduları vatandaşların rızasıyla yıktıklarını söyledi.

Kentsel dönüşümde günümüzde gerekli yasa ve desteklerin olmasına rağmen isteksiz kesimlerin bulunduğunu belirten Özhaseki şöyle konuştu:

“Kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili kimi arkadaşımız ‘Hızlı çıktı’, kimi arkadaşımız ‘Hiç düşünülmemiş’, kimi arkadaş ‘Ranta dayalı bir şeyler yapıldı.’ diyor. Bu yasanın hazırlıklarına ben bakan olduktan hemen sonra başladık. Aylarca bu yasa üzerinde uzmanlarımız emek verdi. Sonra sayın İmamoğlu, Bakanlığımıza gelmişti, kendisine de söyledim; CHP’li ilçe belediyeleri dahil hepsini toplantıya davet ettik. 15 toplantıya katıldılar. Ne kadar öneri varsa hepsini aldık. Günlerce dinledik ve onları da mutlaka bu yasa içerisine dercettik. Eylülde bu konuda bir şura yaptık. Herkesi çağırdık. Çalışmalar ve istişareler neticesinde birtakım tavsiyeler çıktı. Muhalefet de taslağa katkıda bulunsun diye Meclis’te toplantılar yaptık. Bu yasa ne hızlı ne alelacele ne de herhangi birisine rant sağlamak amacıyla yapılmış bir yasadır. Bu Türkiye’nin birikimi olan bir yasadır. Eğer güzel önerileriniz varsa, Meclis açık. Yeniden teklif verelim, yeniden getirelim. Amacımız gerçekten deprem ülkesi olduğumuz şu memlekette bir daha ağlamayalım. Evlerimiz yıkılmasın, kimse mağdur olmasın. Bunun için çırpınıyoruz.”

Mehmet Özhaseki, İstanbul’un çevresindeki iller de düşünülerek Marmara Bölgesi için bir Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü kurulduğuna dikkati çekerek bununla Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova’yı da kapsama aldıklarını dile getirdi.

“DEPREM TURİSTİ” TARTIŞMASI

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yaşananlara yönelik eleştirilere de cevap veren Özhaseki şunları söyledi:

“260 bin tane bağımsız birim yıkılmış. Siz hükûmet olsanız, 10 gün önce de haberiniz olsa ne yapardınız? Her birine 10 kişiyi bağlayacak olsanız 2 milyon 600 bin kişiyi hazır etmeniz gerekir. Her bina başında 50 kişi bulundurmak isteseniz 13 milyon insanı orada hazır bulundurmanız gerekir. ‘Her bir binada iş makineleri hazır edelim.’ deseniz, 10’ar tane iş makinesi koysanız 2 milyon 600 bin iş makinesi bulundurmanız gerekiyor. Biraz insaflı olalım. Gerçekten de ilk saatlerden itibaren bütün hükûmet ayaktaydı, bakanlar oradaydı. Belediyelerimizi de gönderdi. En büyük belediyelerimizi Hatay’a gönderdik. Orada birçok CHP’li belediye de vardı ama nüfusu milyonları aşmış bazı belediyeler var ki deprem turisti gibi geldiler, görüntü verdiler, selfi çektiler, bırakıp gittiler.”

Özhaseki’nin sözleri üzerine CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Cumhuriyet Halk Parti’li belediyeler bütün gücüyle oradaydı, ayıp ediyorsunuz sayın Bakan.” dedi.

Özhaseki ise “Siz de biliyorsunuz gitmeyenleri, artistlik yapanları siz de biliyorsunuz.” karşılığını verdi.

Arı ile Özhaseki arasında bir süre sözlü tartışma yaşandı. Özhaseki, Arı’ya hitaben “Senin vicdanın müsterihse diyecek bir şeyim yok. Senin vicdanın kurumuş.” dedi.

Tartışma, Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un araya girmesiyle sona erdi.

“GİTMEYENLERİN CANINA OKUDUM”

Konuşmasına devam eden Özhaseki, “Deprem turistleri vardı, dedim. Neden bağırmaya başladınız gerçekten anlamadım. Niye üzerinize alındınız? Kendi partimizin içinden bile ‘Oraya git, çalış.’ dediğim halde, gitmeyen adamların canına okudum, deprem turisti olduğu için. Gitti selfie verdi, geldi. Yine söylüyorum, milyonlarca nüfusu olan bazı belediyeler gitmediler. Rahatsız etmemek adına da ismini vermedim.” diye konuştu.

Mehmet Özhaseki kentsel dönüşüm konusunda Antakya’da yaşadığını belirttiği bir olayı şöyle anlattı:

“Antakya’da 2016 yılında kentsel dönüşüm olması için Belediye Başkanı beni çağırdı. Ekibimle gittim ama vatandaş toplanmış, kentsel dönüşümün olmasını istemiyor. Vatandaşların tepkisi üzerine Başkan, hoş geldiniz bile diyemedi. Açılan pankartları tek tek okudum. Vatandaşlara sordum, ‘Kentsel dönüşümü istemiyor musunuz?’. ‘Hayır, istemiyoruz.’ dediler. ‘Tamam, yapmayız. Rızasız lokma haramdır, bırakır, gideriz.’ dedim. Sonra bölgede yakın bir gelecekte deprem olacağını biraz da ajite ederek anlattım. Dört beş saat herkesi dinledim ama kentsel dönüşümü yaptırmak istemeyenler galip geldi. Deprem olduğunda ilk baktığım yer orasıydı. Buna mani olanların vicdanları rahat mı?”

Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurası’nda bilim insanlarının tek katlı köy evlerinin çelikten yapılması yönünde önerileri olduğunu belirten Özhaseki, “Ne kadar çelik gideceğini çıkardık, çelikçilerle konuştuk, fiyatlarını aldık ve önümüzdeki haftadan itibaren ihalelere çıkmaya başlıyoruz. Ne kadar çelik ev üreten varsa buyursun, 100 bine yakın çelik ev yapılacak.” dedi.

Çelik evlerin Türkiye’ye kazandırılması gerektiğini dile getiren Özhaseki, “Aslında çok katlılarda bile bizim bu teknolojiye geçmemiz lazım. Bu da bir başlangıç olur inşallah. Çünkü çelikten yaptığımız bu evlerle ilgili 9 büyüklüğündeki depreme dayanacak kadar, çok sağlam bir konut tipi ortaya çıktığını bilelim.” diye konuştu.

Mehmet Özhaseki, köy evlerinin tamamının büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde bitirileceğini ifade etti.

Şehir merkezlerinde hafriyatın kaldırılması ve temizlenmesinin devam ettiğini dile getiren Özhaseki, temizlenen meydanlarda ve zemin etütleri yapılmış noktalarda konut inşasına başladıklarını söyledi.

“HER TÜRLÜ KOLAYLAŞTIRICI TEDBİRİ ALDIK”

Adana’da 3 bin 424, Adıyaman’da 41 bin 292, Diyarbakır’da 6 bin 758, Elazığ’da 1887, Gaziantep’te 24 bin 977, Hatay’da 45 bin 186, Kahramanmaraş’ta 39 bin 121, Kilis’te 2 bin 340, Malatya’da 23 bin 861, Osmaniye’de 5 bin 501, Şanlıurfa’da da 5 bin 653 konutun inşaatına başlandığını aktaran Özhaseki, 46 bin konutu sene başına kadar hak sahiplerine teslim edeceklerini bildirdi.

Özhaseki, daha sonra da her ay biten konutların verileceğini belirterek, “Yerinde dönüşümde birtakım ufak tefek problemler kulağımıza geliyor. Onları da çözerek vatandaşın eskiden hatırasının olduğu ve ayrılmak istemediği mahallesinde yerini yapmasını bekliyoruz. Bu konuda da her türlü kolaylaştırıcı tedbiri aldık.” dedi.

Emlak Konut, TOKİ, İller Bankası olarak, bütün imkan ve kabiliyetlerin tamamının deprem bölgesinde kullanılması kararını aldıklarını dile getiren Özhaseki, şöyle devam etti:

“Zaten İller Bankası tarafından deprem bölgesi dışındaki belediyelere kredi vermiyoruz, hibeleri kaldırdık. Bu sadece A partisine, B partisine has bir şey değil. Elimizdeki imkanları sadece ve sadece afet bölgesinde kullanalım diye. Şu anda 1 milyon 900 bin kadar vatandaş, evinin dışında veya konteyner kentlerde yaşıyor. Siz elinizde bir imkan olsa afet bölgesinde mi kullanırsınız yoksa şurada bir sosyal tesis yapacağım, alt geçit yapacağım diyen belediyeye mi verirsiniz? Vicdan meselesi bu. Ne kadar bütçemiz varsa hepsini deprem bölgesine gönderiyoruz.”

İLBANK’a bu yıl yapılan başvurulardan AK Partili belediyelerin yüzde 49’unun, kayyumdaki belediyelerin yüzde 42’sinin, MHP’li belediyelerin yüzde 38’inin, özel idarelerin yüzde 62’sinin, CHP’li belediyelerin de yüzde 20’sinin karşılandığını söyledi. Özhaseki, “Niye diyeceksiniz. Yeni işe başlayana kredi vermiyoruz, ondan dolayı. Sadece yarım kalan iş varsa bitirmek istiyorsa kredi veya çoğuna son dönemlerde teminat mektubu veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNE DÜNYA BANKASINDAN 250 MİLYON AVRO KREDİ

Yenilenebilir enerji projelerine Dünya Bankasından 250 milyon avro kredi aldıklarını aktaran Özhaseki, “Yenilenebilir enerji için müracaat eden belediyelerden AK Partililerin yüzde 91’ine, kayyum belediyelerin yüzde 71’ine, Milliyetçi Hareket Partili belediyelerin yüzde 100’üne, Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin de taleplerinin yüzde 100’üne ‘evet’ dedik ve Dünya Bankası kredilerini kullanmalarına izin verdik.” dedi.

Son dönemde yurt dışından temin ettikleri yaklaşık 40 milyar liralık krediyi, deprem bölgesindeki altyapı çalışmaları için hibe ettiklerini vurgulayan Özhaseki, hibelerin dağılımına ilişkin tabloyu salona göstererek, “Gördüğünüz gibi en çok payı da Cumhuriyet Halk Partili belediyelere verdik.” diye konuştu.

İklim değişikliği konusuna gösterilen ilgiden dolayı komisyon üyelerine teşekkür eden Özhaseki, kömür kullanımına ilişkin eleştirilerin doğru olmadığını söyledi. Mehmet Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadeleye 13 milyar lira civarında kaynak ayrıldığını kaydetti.

“TEHLİKELİ ATIKLARIN İTHALATI YASAK”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Çevre Kanunu gereğince tehlikeli atıkların ithalatının yasak olduğunu söyledi.

Sadece ekonomik değere haiz bazı tehlikesiz atıkların ithaline izin verildiğini dile getiren Özhaseki, “Bunlar geri dönüşüme alınıyor, atık tesislerinde belirli işlemlerden geçiyor ama Basel standartlarında olmayan hiçbir atık da buraya yaklaştırılmıyor. Karışık türde plastiklerin ithalatı yasaklanmıştır. İthal edilecek plastik atıkların gümrükten tesise varıncaya kadar süreci mobil atık takip sistemiyle takip ediyoruz.” diye konuştu.

Deprem bölgesinde havada asbest örnekleme çalışması yapıldığını, ölçüm sonuçlarına göre havada risk teşkil edecek oranda asbeste rastlanmadığı bilgisinin kendisine iletildiğini anlatan Özhaseki, bazı milletvekillerin itirazı üzerine, konunun üzerine düşeceğini ve takip edeceğini belirtti.

Daha sonra, AK Parti milletvekillerinin kabul edilen önergeleri ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 yılı bütçe teklifinde değişiklik yapıldı.

Bakanlığa bağlı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğünün kapatılarak Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulması nedeniyle 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ilgili cetvelleri yeniden düzenlendi ve yeni kurulan başkanlığın bütçesi teklife eklendi. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Başkanlığının bütçesi 219 milyar 740 milyon lira olarak belirlendi.

Komisyonda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı bütçeleri kabul edildi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir